Genel olarak bizler günlük tükettiğimiz gıdaların protein, karbonhidrat veya yağ mı içeriyor diye bakmayız. Bunların ayarlamasını yapmadan menümüzü oluşturur, karnımız doyururuz. Eminim çoğumuz böyledir. İşte bizim topluluğumuzun da bundan kaynaklı olarak en yaygın hastalıkların başında diyabet (şeker hastalığı) yani kolesterol gelir. Kolesterol yağ içerikli gıdalardan aldığımız vücudun yapıtaşlarından birisidir. Vücuda fazla alındığında ciddi sorunlara yol açabilmektedir.
Doktorunuzdan aldığınız kan tahlillerinde gördüğünüz HDL, LDL değerleri aslında kolesterol taşımında rol alan moleküllerdir. HDL, dokulardaki fazla bulunan kolesterolü yıkımı için karaciğere taşır. LDL ise kolesterolü dokulara taşır. Bir bakıma HDL iyi huylu, LDL kötü huylu kolesterol anlamına gelir. İşte tahlillerde LDL artışı gözlemleniyorsa kişide kolesterol olabileceği anlamına gelmektedir.
Kolesterolü kısaca tanımladıktan sonra sorumuz olan kolesterol baş ağrısı yapar mı? ya gelelim.
Kolesterol direk olarak baş ağrısı yapar diyemeyiz. Fakat kolesterol artışının damar tıkanıklığına yol açması sebebiyle damar tıkanıklığı da ciddi baş ağrılarına yol açabilmektedir.
Kolesterol damar içerisinde oluşan kan akışını azaltması hem de ince damarları tıkaması sonucu ciddi rahatsızlıklara yol açmaktadır. İşte bu rahatsızlıklardan birisi de bizim cevabını aradığımız kolesterol baş ağrısı yapar mı? sorusudur. Beyine giden damarların bu şekilde tıkanması veya kan akışının kesilmesi sonucunda dokunun oksijenlenmesinin azalması demektir. Bu da ciddi baş ağrısına sebep olmaktadır. Doku oksijenlenmesinin tamamen kesilmesi demek beyin fonksiyonlarını kaybetmesi yani ölüme sebeptir.
Damar tıkanıklığı, ciddi bölgelerde gerçekleşiyorsa felç olması anlamına gelir. Hatta ölümle sonuçlanabilir. Kolesterol riski taşıyan ve belli yaşa gelmiş kişilerin ciddi baş ağrıları varsa bu durumu önemsemeli ve hemen doktora başvurmalıdır.