Hepatit türleri sık görülmeleri nedeniyle toplum sağlığını tehdit eden ciddi hastalıklardır. Bazı bitkisel ilaçlar, kronik hepatit tedavilerinde hastalara umut vadetmektedir. Bununla birlikte bu tür ürünlerin bilinçsiz kullanımının ciddi zararları da oluşabilmektedir.
Hepatit hastalıkları antiviral ilaçlarla da tedavi edilmektedir. Fakat bu ilaçların herkes için kullanımı uygun olmayabilir veya güvenli olmayabilir.
Ülkemizde en yaygın Hepatit türleri Hepatit A,B ve C’dir. Başka hepatit türleri de vardır ama ender görülür. Türkiye’de en fazla A türü bulunmaktadır. Hepatit A kronikleşmediği için hastalarını üzmez. Bu hastalık çoğunlukla ilkokul çağındaki çocuklarda görülür. İleri yaşlarda da rastlanabilir. Genellikle kirli sulardan bulaşır, kronik hale gelmeden geçer.
Hepatit A geçirmiş biri buna bağışıklık kazanır, yeniden yakalanmaz. Yani ilk hastalık bir nevi aşılama yerine geçer.
Hepatit B ve C ise sık görülen ve kronikleşebilen hastalıklardır. Hepatit B hastalarında ayrıca Hepatit D de görülebilir. İki virüs aynı anda bulaşabileceği gibi B virüsü bulaştıktan sonra D’nin (Delta) de bulaşması da mümkündür.
Aynı anda iki tür virüs (B ve D) alındığında hastalığın seyri paralel gider. Yani B kronikleşirse D de kronikleşir, B kronikleşmezse (hastalık iyileşirse) diğeri de kronik hale gelmez. Hastanın her iki virüsü de kapması hastalığı daha ağır yaşamasına neden olur.
Hepatit C hastalığının tedavisi Hepatit B’ye göre daha kolaydır. Fakat C tipine karşı hala aşı geliştirilememiştir. Hepatit B’nin ise aşısı bulunmaktadır.